9 építőanyag, ami olcsó, kiváló hőszigetelő és a Földnek is jó

 

A környezetbarát építőanyagok legtöbbje ráadásul nem is új találmány, hanem olyan természetes anyag, amit a kezdetek, vagy legalábbis évszázadok óta használnak építkezésre, csak esetleg már feledésbe merült. Mutatjuk a 10 legzöldebb építőanyagot, ami olcsó és otthonunk fenntartását is olcsóbbá teszi.

Vályog

A vályogot mindenki ismeri, hiszen Magyarországon is még rengeteg parasztház található, ami egykor vályogból épült. A vályog, mint építőanyag egyidős az emberiséggel, és rendkívül jó hőszigetelési képességekkel bír. Most kezdjük csak újra felfedezni ezt a kiváló anyagot, és egyre többen építenek olyan új házakat, amik vályogból épülnek, és formájukat tekintve is a parasztházakra emlékeztetnek, mint például ez az ibafai családi ház is, amely 2004-ben épült vályogtéglából.

Még több képért kattintson a fotóra!

Szalmabála

A szalmabála szintén kiváló építőanyag, és már régóta használják építkezésre. Mellesleg ennek is kiváló a hőszigetelő képessége.

Kép forrása: goldholme.com

Kenderbeton

A kendert régen rengeteg mindenre használták, de mára szinte teljesen feledésbe merült. A kenderbeton kenderből készül mész bázisú kötőanyaggal, és ugyanolyan szilárd, mint a beton, ugyanakkor a belőle készült téglák sokkal könnyebbek. A kenderbeton szintén nagyon jó hőszigetelő.

Kép forrása: homedit.com

Bambusz

A bambuszt szintén nagyon régóta használják építőanyagként, de felhasználása a szállítás környezetterhelése miatt csak azokban az országokban környezetbarát, ahol megterem. A bambusz az egyik legsokoldalúbb építőanyag.

Kép forrása: homedit.com

Farönk

A farönk szintén egy ősi építőanyag és az északi országokban gyakori a használata, de mivel rendkívül mutatós már nálunk is divatossá vált. Előnye, hogy a ház teljes szerkezetét el lehet belőle készíteni, és bármilyen más faanyagnál környezetbarátabb, mert nem kell hozzá a fát feldolgozni, így jóval kevesebb hulladék keletkezik.

Gyönyörű rönkház Velencén

Még több képért kattintson a fotóra!

Újrahasznosított műanyag

Az újrahasznosított műanyag téglákat sajnos már a mai világ termelte ki. Előnye azon kívül, hogy így egy csomó műanyag szemetet újrahasznosítunk, hogy nem kell hozzá kötőanyag, hanem úgy lehet vele építeni, mint a Lego kockákkal. Hátránya, hogy a ház elbontása után továbbra is olyan hulladékként éli tovább az életét, ami nem bomlik el, tehát megint újra kell hasznosítani.

Kép forrása: homedit.com

Micélium

A micélium egy újonnan felfedezett építőanyag, a gombák talajszint alatt terjeszkedő fonalaiból álló szövedék, amiből könnyű, ugyanakkor nagy teherbírású téglát lehet előállítani. Ennek a téglának a legnagyobb előnye pedig az, hogy egyáltalán nem gombásodik, azaz nem penészedik.

Kép forrása: homedit.com

Agyag

Az agyag szintén ősi építőanyag, a téglák alapanyagát is ez adja, de például a vályogban is megtalálható. Nagyon sokoldalú anyag.

Kép forrása: cloudmind.info

Ashcrete

Ennek az anyagnak tudomásunk szerint, még nincs magyar neve. Voltaképpen egy olyan cement, amit pernyéből készítenek víz hozzáadásával.

Kép forrása: homedit.com

 

Mfor.hu legfrissebb cikkei

Mégis ráhúzta Moszkva a terrortámadást Ukrajnára

Mégis ráhúzta Moszkva a terrortámadást Ukrajnára

Ez történt ma az orosz-ukrán háborúban és ahhoz kapcsolódóan.

Megint javított a forint, lehet szaladni a váltókhoz

Megint javított a forint, lehet szaladni a váltókhoz

Erősödött a héten a forint, ami jó hír. De pezsgőt azért ne bontson!

Produkciós irodájuk is van már Mészáros Lőrincéknek

Produkciós irodájuk is van már Mészáros Lőrincéknek

Már csak az a kérdés, hogy mi lesz a produkció. Mészáros Lőrinc a feleségének is konkurenciát alapított.

Eltűnt a Forbes-listáról Varga Judit és Novák Katalin

Eltűnt a Forbes-listáról Varga Judit és Novák Katalin

Lekerült a Forbes magazin legbefolyásosabb magyar nők listájáról közélet kategóriában Varga Judit és Novák Katalin.

© 2024 (v2.202102)